sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Mahdottoman edessä? Satulansovitusta tynnyriponille!


Tässä on nyt menty toista kuukautta Gamillan kanssa ilman satulaa, kun hieroja oli sitä mieltä että molemmat satulani painavat hevosta edestä ja kipeyttää sen. Hieroja sai kolmella käyntikerralla hierottua ponin jumit auki. Pidin heti selvänä, että noita satuloita ei enää sen selkään laiteta - yhtään kertaa. Joten nyt on jouduttu pärjäämään ilman satulaa, mikä on ollut hieman.. haastavaa. Niin hyvää, hyödyllistä ja kivaa vaihtelua kuin ilman satulaa ratsastaminen onkin, en pysty sillä tavalla ratsastamaan tätä isoliikkeistä ja aktiivista ponia kunnolla läpi. Ja se näkyy nyt valtaisana energiamääränä.

Satula.comin satula-auto kävi tallillamme tänään sovittamassa Gamillalle koulusatuloita. Olin jo etukäteen varoittanut, että kyseessä on aika haastava tapaus: pyöreärunkoinen, matalasäkäinen ja lyhytselkäinen poni, jolla kaikki satulat tuntuvat valuvan eteen.

Selkään kokeiltiin ehkä kymmenkunta satulaa. Loppupeleissä jäljelle jäi kolme lupaavaa, jotka testasin ratsain. Albion K2 XW 17'',  Frank Baines Elegance XW 17'' ja Equipen satula, jonka mallia ja leveyttä en muista.


Frank Baines Elegance

Gamilla oli eilisen vapaapäivän vuoksi todellinen energiapommi, joten testaaminen oli vähän vaikeaa. Käyntiä ja ravia menimme kuitenkin sen verran, että sain vähän tuntumaa satuloihin ja näimme valuisivatko ne eteen. Uskokoon ken tahtoo, mutta mikään näistä kolmesta ei tuntuvat valuvan! Olin melko yllättynyt, positiivisesti.

Valumattomuuteen saattoi myös vaikuttaa se, että satulansovittaja laittoi meille erityiset varusteet - huovan ja vyö - liukumista estämään.  Tästä Eric Le Tixerant- vyöstä en ollut ennen kuullut, mutta  Cliff Barnsbyn Grip -huovasta olen lukenut paljon hyviä kokemuksia netistä ihmisiltä, joiden hevosilla satulat valuvat samaan tapaan kuin meillä. 

Ensin kokeilin Albion K2:sen. Ihan ensimmäinen tunne oli, että satula tuntui todella tukevalta. Se ei heilunut puolelta toiselle. Tähän asti olen joutunut tasapainottamaan satulaa, mikä tuntuu ikävältä ja haittaa ratsastamista. Satula ei valunut eteen, ei edes ravissa. Sitten testasin Frank Baines Elegancen, jossa ensimmäinen ajatukseni oli "Vau, tuntuupa hyvältä!". Taisi olla ensimmäinen kerta, kun reiteni  otti kiinni satulaan ilman, että joudun puristamaan jalalla. Koska jalkani ovat melko pitkät ja kapeat, "kärsin" pihti-ilmiöstä: kun laitan alapohkeen kiinni, yläreisi irtoaa satulasta (fysiikan laki!). Ihastuin tähän tunteeseen ja tämäkään satula ei valunut eteen. Kolmanneksi testasin italialaisen Equipen satulan, joka ei äskeisen Elegancen jälkeen tuntunut enää yhtä hyvältä, hyvältä kuitenkin. Koska se oli kuitenkin reippaasti kahta muuta kalliimpi, päätin ottaa viikon kokeiluun nuo kaksi muuta. 

Toivossa on hyvä elää! Jahka pääsen nyt kunnolla ratsastamaan hevosen näillä läpi, näen onko jompikumpi näistä meidän satula. Jotenkin tuntuu että on. Satula.comin palveluun olen erittäin tyytyväinen. Sovittaja vaikutti osaavalta, tiesi mitä teki ja minulle jäi sellainen olo, että voin luottaa siihen mitä hän suositteli. Kuulette vielä lisää satulantestauskokemuksia jahka ensi viikko koittaa. 
Poni ainakin vaikutti olevan täynnä intoa ja iloa ja liikkui hyvin. 
Frank Baines Elegance + Eric Le Tixerant- vyö +
Cliff Barnsbyn Grip -huopa

Sanni, Gamilla ja testiajossa Frank Baines Elegance





1 kommentti: