lauantai 30. maaliskuuta 2013

Saanko esitellä uuden valmentajani..

.. SONY HANDYCAM, tuo armoton ja kaiken paljastava opettajani, joka jaksaa seistä ratsastusteni ajan kentän reunalla satoi tai paistoi. Ostin hänelle uudet kevytjalatkin Lidlistä, niin häntä on kevyempi kanniskella työpaikalleen. Hän on jo niin iäkäs, että uskallan hänet laittaa kentälle "hevosten kavioiden" armoille seisoskelemaan.

Armoton Sony Handycam!



Tällä hetkellä mennään tällä systeemillä. Eli videoin periaatteessa jokaisen ratsastukseni Gamillan kanssa aina kun se vaan on mahdollista (kentällä ei muita, ei sada kaatamalla jne) ja katson ja analysoin videon jälkikäteen ja teen seuraavalla kerralla tarvittavia korjauksia. Tämä tuntuu nyt parhaalta mahdolliselta tavalta meille. Olen muutenkin luonteeltani itseopiskelija. Tarvitsen omaa aikaa ja tilaa, oman tahtini oppia. Tämä ei tarkoita sitä ettenkö tarvitsisi tai aikoisi käyttää eläviä opettajia! Mutta koska tallillamme ei ole montaa tavoitteellisesti kouluratsastusta treenaavaa ratsukkoa, valmentajien hankkiminen paikalle on haasteellista.

Kesäkuussa pääsen taas Judy Cross Strehlken oppiin. Menen Gamillan kanssa taas Eräjärvelle hänen kurssilleen. Yritän myös selvittää voisinko sen lisäksi ottaa Judylta yksityistunnin jossain. Pidin hänestä, hänen tyylistään ja persoonastaan. Erityisesti pidän siitä, että hänen kanssaan voi kommunokoida ja hänelle voi sanoa mielipiteitään. Minä kun en ole ns. gurujen sokea seuraaja niin pidän mahdollisuudesta molemminsuuntaiseen keskusteluun ja ajatusten vaihtoon.


Tämä videointisysteemi on ollut jo nyt todella hyödyllinen. Tämä yhdistettynä lukemiini kirjoihin tuntuu toimivan, ainakin nyt. Olen löytänyt videolta mm. seuraavia korjattavia asioita:


  • Lopeta jalalla "jankuttaminen", rauhoita jalka ja käytä vain tarvittaessa. Korjasin tätä seuraavalla ratsastuskerralla ja heti huomasi eron! Huomaan tekeväni tuota "jankutusta" etenkin ns. hankalissa tilanteissa. Osaksi se voi olla jäänne lännenratsastuksesta, jossa opin rennolla jalalla rentouttamaan hevosta tuolla tavalla. 
  • Anna hevosen laukata enemmän ja isommin eteenpäin, älä jarruttele istunnalla. Rauhoita ylävartalo laukassa. Gamillan laukka tarvitsee lisää voimaa ja nyt minulla on paha tapa yrittää ylävartaloa heiluttamalla saada se etenemään. Ei toimi! Jarruttelen lisäksi istunnalla ja kädellä hevosta turhaan. Eli: käsijarru pois päältä! 
  • Älä kaadu laukassa sisälle! Ihmekös tuo jos hevonen pienentää laukkaympyrää ja laukka rullaa huonosti eteen, jos minä nojaan keskelle.
  • Jos hevonen uhkaa juosta alata pois, älä nojaa taakse jarruttaaksesi, koska silloin istunta katoaa ja hevonen on vielä vähemmän kuulolla. Säilytä näissäkin tilanteissa ylävartalon ja istuinluiden asento.


Kaikki nämä huomiot ja paljon muitakin olen tehnyt nyt videoinnin ja tällä hetkellä lukemani Mary Wanlessin kirjan For the Good of the Rider avulla. Kirja on ihan huippuhyvä! Olen saanut siitä todella paljon oivalluksia, vaikken ole vielä puolivälissäkään.


Tällä hetkellä lukemani suurten oivallusten kirja. Ihan SUPER!


Analysoituani videoitani olen löytänyt seuraavia plussia ja kehityskohteita:


Näissä ollaan kehitytty

+ Tasaisuus, kuolaintuntuman hyväksyminen
+ vasemman ja oikean puolierot tasoittuneet selvästi
+ laukannostot oikeaan käynnistä onnistuvat
+ vasen laukka hyvä, oikean nosto paranee koko ajan



Näitä treenataan nyt

* laukkaan lisää voimaa ja kestävyyttä
* oikea laukannosto käynnistä
* oikean laukan suoruus, ettei se kaadu sisälle
* hätäisyys pois
* lisäykset

 Treenissä nyt erityisesti:
- Paljon laukannostoja ja laukkaa, pikku hiljaa pidempiä matkoja


Näillä mennään, iloisin mielin eteenpäin!  Toukokuussa voisi olla kisat. Aloitetaan tauon jälkeen varmaan helppo-C:llä. Kesän-syksyn aikana B ja ehkä A, ehkä. Aika näyttää. Joka tapauksessa ratsastan nyt aktiivisesti ja tavoitteellisesti, kun saimme sopivan satulan.

Tässä vielä muutamat kännykällä otetut kuvat meiltä Laukosta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti