sunnuntai 26. elokuuta 2012

Kuolainahdistus!

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla


Lupasin eilisessä postauksessani kirjoittaa seuraavaksi siitä, miten valmistauduimme Vermon kansallisen poninäyttelyn brittiläiseen ratsastusluokkaan. Suunnitelmamuutos! Pidän lupaukseni ja kirjoitan kyllä lupaamastani aiheesta. Nyt tarvitsen kuitenkin akuutisti purkuväylän kuolainahdistukselleni! Sellainen minua nimittäin on jo jonkin aikaa riivannut. Ja ohjastuntuma-ahdistus myös.

Palataanpa vähän ajassa taaksepäin..


Kuva huhtikuulta 2008 eli Gamin ratsastusten alkutaipaleelta. Tällöin käytössä oli vielä lännensatula ja kuolaimettomat suitset. Aika pian tuon jälkeen vaihdoin kuolainsuitsiin vaikka jatkoinkin lännenratsastusta Gamin kanssa. 

Aloitetaan tilannekatsaus toteamalla, että Gamilla on alunperin ratsutettu lännenratsastustyylillä. Tämä tarkoittaa sitä, että se on opetettu "pois paineelta", löysäämään alas. Totesin kuitenkin melko pian, että kouluratsastus voisi sittenkin olla enemmän Gamillan laji, koska a) se on minulle itselleni pidemmältä aikaväliltä tuttu ja b) koska Gamilla on ryhdikäs ja hyväliikkeinen poni.  Tämä siirtyminen on varmasti yksi syy, miksi tasaista kuolaintuntumaa on vaikea saada toimimaan Gamin kanssa.

Varustekatsaus - eli kokeillut kuolaimet  (nivel, kolmipala, suora)


Olen näihin päiviin asti käyttänyt Gamillalla samaa nivelkuolainta (kuva alla), jolla ratsastin sillä länkkäriä. Nyt olen todennut, että tämä on aika jättää pois käytöstä. Ei toimi, ei! Ensinnäkin se takuulla painaa Gamillan suuta ihan jo siitäkin syystä, että keskikohdassa olevat lenksut ovat aikojen saatossa kuluneet niin, että nivelet menevät "pihtiin". Gamillalla on pieni, ahdas suu. Tämän on todennut minulle Gamin hampaita hoitanut henkilökin. Se ei ole ihme, sillä Gami on ponin ja arabin risteytys. Arabeilla on tyypillisesti pieni suu ja poneilla tietääkseni yleensä myös. Eli alla oleva härveli jää nyt pois käytöstä.

Sannin tekemä video Vermon ratsastusluokasta. Tästä näkyy tämänhetkinen ohjastuntumatilanne..





Ongelma on se, että gami on alkanut paeta ohjastuntumaa ylös. Tai vaihtoehtoisesti valuu alas. Kun yritän estää sitä valumasta alas, se menee ylös. Enkä halua, että se menee pää ylhäällä jo ihan siitäkin syystä, että noin se kipeyttää selkänsä. Olen saanut hierojalta kiitosta, että Gamia on ratsastettu oikeinpäin. Haluan tehdä niin jatkossakin. Nyt se vaan pitäisi saada toimimaan myös ohjastuntumalla.


Gamillan eka kuolain länkkäriajoilta, josta luovuin vasta N.Y.T!

Hylkäsin siis Vermon poninäyttelyn ratsastusluokan alla em. kuolaimen ja hankin tuon niin usein hyväksi kehutun vermeen, kolmipalan. Tuosta Hööksin härpäkkeestä minulla ei ole tähän hätään laittaa kuvaa, mutta se on ihan normi kolmipala, jossa keskiosa on hieman soikea. Tällä lähdettiin Vermon ratsiluokkaan. Se toimi ehkä aavistuksen paremmin kuin nivel, mutta ei sekään tuntunut "meidän kuolaimelta". Nyt täytyy kyllä todeta, että en tainnut sitä itse koittaa kertaakaan ratsailta, ainoastaan ohjasajaen. Sanni meni sillä joitakin kertoja + Vermon ratsastusluokan.

Sitten lueskelin netistä muiden kuolainahdistuksen kanssa painivien kirjoituksia ja keksin kokeilla suoraa kuolainta. Meillä on yksi suora kumikuolain, joka on kyllä oikeasti näyttelykuolain. Siinä on pienet renkaat ja se on aavistuksen lyhyt. Mutta sillä lähdettiin kokeilemaan. Ikinä ennen Gamia ei ole suoralla ratsastettu. Kyseisen kuolaimen olen ostanut Vammalan kivihevosesta (iiihana liike, vaarallinen shoppailuholistille!!). Kuolaimesta löytyy kuva tästä. Tällä kuolaimella lähdettiin testailemaan radalle. Meillä ei siis edelleenkään ole kenttää (on rakenteilla!), mutta ratsastamme tallialueella olevalla raviradalla, jossa on huippuhyvä pohja. 

Sannin ekat kommentit oli, että pidätteet meni paremmin läpi. Hyvä! Gami on tuolla radalla aika energinen, joten erinomaista jos kuolain toimii sielläkin. Sanni uskalsi jopa ratsastaa laukkavedot suoralla kuolaimella. Sikäli se siis toimii! Poni vaikutti kuolaimen suuhun saatuaan levollisemmalta kuin nivelellä ja kolmipalalla. Alla on video, jossa Sanni ja Gami mennä posottaa suoralla kumikuolaimella. 




Tänään kävin kokeilemassa tuon samaisen suoran kumikuolaimen naapurikunnassa olevalla kentällä. Ei oikein toimi kouluratsastuksessa! Liian hidas kuolain! Ehkä levollisempi ja vakaampi, mutta jotenkin tuntui, että hevonen ei tuolla vastaa riittävästi. 

Tilasin Hööksiltä kaksi muuta suoraa kuolainta kokeiluun, koska tuo on joka tapauksessa aavistuksen liian lyhyt. Tilaamani kuolaimet ovat Apple mouthin suora kuolain ja suora kuolain oliivirenkailla.  molemmat tilasin 125 mm pituisina. Apple mouthin paksuus on 19 mm, jälkimmäisen 14 mm. Nämä siis testataan seuraavaksi! 

Mielenkiintoinen kuolainvaihtoehto Sprengeriltä..

Horsepron facebook-sivulla oli pari päivää sitten postaus:

"Kerro meille mikä on sinun kuolainvalintasi ja miksi? Tai kerro mitä etsit, jotain tiettyä mallia tai kokoa? Hyvillä perusteluilla voit voittaa itsellesi BR Bits kuolaimet." 

Lähetin tietenkin oitis kysymyksen: 

"Etsin hellävaraista kuolainta, joka sopisi matalasuiselle, herkälle hevoselle. Otan mielelläni ehdotuksia mallistoistanne vastaan!" 


Vastaukseksi heiltä tuli: 

"Tuiken hevoselle suosittelemme Sprenger Flex Control uutuutta joka ei pistä matalaankaan kitalakeen ja on hevoselle todella mukava ja miellyttävä. Saadun palautteen mukaan myös tuntuma hevoseen tällä kuolaimella on poikkeuksellisen hyvä tai tarkka. http://www.horsepro.fi/tuote/18682/"


Minähän innostuin tästä oitis! Tuo kuolain vaikuttaa tosi kiinnostavalta ja lupaavalta. Tahtoo kokeilla!! Mutta kun kysyin, onko ko kuolain hyväksytty koulukisoissa, he vastasivat: 

"Tuo on vielä selvityksen alla. Periaatteessa pitäisi olla, mutta vahvistusta FEI:ltä odotellaan." 

Eli viimeistään, kun vahvistus tulee, haluan tilata tuon ja kokeilla. Maltankohan odottaa siihen saakka..? Kauankohan tuossa kestää..? Tuo kuolain voisi olla tavallaan suoran ja nivelen välimaasto. 

Toinen vaihtoehto voisi olla lukkonivelkuolain, jossa nivelosa ei taitu liikaa vaan tavallaan lukittuu. Sellaisen löysin Viljar Shopista. Eli kyllä tässä vielä vaihtoehtoja on. Ja lisäksi Sprengerillä on mielenkiintoisia, hevosystävällisiä niveliä ja etenkin kolmipaloja, jotka voisin myös kokeilla.


Ongelma näkyy tässä..




..vaikka pieniä pätkiä menee kyllä ihan hyvinkin!





Tämän lisäksi..


.. aion lähiaikoina juoksuttaa Gamillaa pitkästä aikaa kumppareilla muistuttaakseni sille mikä se oikea tapa liikkua taas olikaan. Samoin voisin hakea ohjastuntumaa maastakäsintyöskentelyllä. 

ps. Kahden viikon päästä Gamin ja Sannin ekat koulukisat! Kääks! sitäkin suuremmalla syyllä pitää alkaa työstää näitä juttuja. 







5 kommenttia:

  1. Hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Myös mun näkökulmasta, vaikka ollaan näitä asioita yhdessä jo puitukin.

    VastaaPoista
  2. Se mitä en huomannut kirjoittaa - mutta joka on tärkeä asia - on, että aina jos menee kuolaimen taakse, pitää ratsastaa sen takajalkoja aktiivisemmiksi! Sitä tein eilen maasta. Koska Gami on takakorkea, sen saaminen ns. ylämäkeen on vähän haastavaa ja vaatii töitä. Muistuttelin eilen välillä raipalla kevyesti koskettamalla, että takajalkojen pitää tehdä enemmän töitä.

    VastaaPoista
  3. Mikä oli lopullinen vastaus kuolaimeen, onko sallittu? tilasitko kuolainta? kokemuksia? :)

    VastaaPoista
  4. Kun tilasit tuon suoran oliivikuolaimen, kokeilitko sitä hevosellesi? Miten toimi? Minä täällä pähkäilen, että kumpi oli omalleni parempi, rautainen vai synteettinen suora kuolain. :) -Noora

    VastaaPoista