tiistai 28. elokuuta 2012

Kadonneen takaosan metsästys





Kirjoitanpas samaan hengenvetoon kuolainjuttujen kanssa takaosan aktivoinnista. Olen miettinyt, miten Gamillan saisi ratsastettua hieman nykyistä korkeampaan muotoon ja tasaisempaan, parempaan ohjastuntumaan. Se on lihaskunnoltaan valmis nousemaan vähän ylemmäs.


Tässä Gamilla on edestä melko hyvin, minusta hevonen saakin olla mielellään hiukan luotilinjan edessä. Gamilla on taipuvainen putoamaan liian alas ja menemään kuolaimen taakse (mikä saattaa johtua myös länkkäritaustasta). Kuvasta kuitenkin näkyy, että takaosa ei ole riittävästi alla.
(Sanni ja Gamilla, Vermon kansallinen poninäyttely, ratsastusluokka)
kuva: Sara Pajunen
Tässä takaosa työskentelee vähän paremmin. Edestä poni saisi olla kuitenkin jo vähän ylempänä.
(minä ja Gamilla alkukesästä kotitallilla)

Gamilla on vähän takakorkea. Tämän vuoksi takaosaa on erityisen huolella jumpattava.

Pelkkä kuolaimen vaihto ei tietenkään asiaa korjaa vaan on vain pieni osa ratkaisua! Olennaista on saada ponin takaosa aktiivisemmaksi ja "alle".  Miten tähän sitten päästään? Keinot on monet, tässäkin. Tässä on listaa harjoituksista, joita alamme tekemään:

Takaosaa aktivoivia ja vahvistavia harjoituksia & näkökohtia:

1. Laukannostot käynnistä
2. Laukannostot peruutuksesta (ja peruutus-ravi)
3. avot ja sulut
4. käynti-ravi-käynti -siirtymiset
5. askelen sisällä siirtymiset
6. takaosan väistättäminen laukassa ulospäin
7. kulmien ratsastaminen (sisätakajalan väistätys -> paino takaosalle)
8. nopeat takaosan väistätykset
9. istunta! (etenkään etupainoisuuteen taipuvaisella hevosella ratsastajan paino ei saa olla liian edessä, katse ei saa olla alas ja päätä tulee kannatella vartalon "päällä")
10. puomisarjat
11. kavaletit
12. mäkitreeni
13. hankitreeni 


Tässä listassa on paljon asioita, joita olen jo Gamillan kanssa joskus tehnytkin. Laukannostot käynnistä on meille vielä uusi juttu, joten niitä aletaan treenata, samoin laukannostot peruutuksesta. Tein tänään maastakäsin kahdella ohjalla peruutus-ravi -siirtymiä. Ne kyllä toimivat erinomaisesti tässä tarkoituksessa! Ihan konkreettisesti näki, miten Gamilla joutui ottamaan takaosaa alle!

Avoa on tehty vähän, sulkua ei. Ne lisätään molemmat treenilistaan. askelen sisällä siirtymisiä on tehty ja tullaan tekemään jatkossakin. Takaosaa ei ole laukassa väistätetty, mutta niitäkin kokeillaan ihan pian. Kulmia on ratsastanut melkein alusta asti Gamin kanssa. Niillä on myös kokoava vaikutus. Ne säilytetään treeniohjelmassa edelleen. Nopeita takaosan väistätyksiä otetaan myös mukaan, sekä ratsastaen että maasta. Istunnassa meidän täytyy Sannin kanssa erityisesti kiinnittää huomiota siihen, ettemme nojaa yhtään eteen. Samoin katse - tuo ikuinen kiusankappale - täytyy muistaa.

Puomisarjat ja kavaletit on meillä ollut vain vähän käytössä. Niitä aletaan treenata heti, kun kenttä saadaan valmiiksi ja toivottavasti käyttöön tulee myös estetolppia. Mäkitreeniä Sanni on kokeillut Gamin kanssa pienimuotoisesti. Raviradan yhteydessä on hyväpohjainen mäki. Siinä Sanni on vähän laukannut Gamin kanssa. Noita treenejä jatketaan! Hankitreeni tulee luonnollisesti käyttöön taas talven tullen. Paljon kaikenlaista, kivaa :)  


Kahdella ohjalla maastakäsin työskentely on erinomainen tapa harjoitella esim. peruutus-ravi -siirtymisiä. Näitä teimme tänään. Toimii!

Hankitreeni on meille tuttua! Viime talvena tein Gamin kanssa paljon juoksutusta, kävelyä ja ohjasajoa hangessa.
Hankijuoksutusta helmikuulta. Tästä poni tykkäsi!




Tässä kuussa otettu videopätkä, jossa Sanni ja Gamilla laukkaa ylämäkeä raviradaltamme tallille päin. Tässä hyväpohjaisessa mäessä on hyvä treenata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti